Ile raz słyszałeś jak ważne jest wzmacnianie odporności Twojego organizmu. Zwłaszcza dziś, gdy na zewnątrz szaleje koronawirus ze wszystkich stron mówią nam, że musimy unikać czynników, które osłabiają naszą odporność. Temat stał się modny, ale nie bez znaczenia. Mamy bowiem świadomość, że w czasach, w których żyjemy, najlepszą rzeczą jaką możemy zrobić dla siebie i naszych bliskich to wzmacniać ciało od środka.

Znamy dwa rodzaje odporności. Pierwsza to odporność wrodzona, z którą przychodzimy na świat. Druga to odporność nabyta, wtedy gdy zachorujemy na daną chorobę, np. ospę i nabywamy odpowiednich przeciwciał, które chronią nas przed ponownym zachorowaniem.

Jednym ze sposobów stymulacji odporności są szczepienia. Istnieją również metody naturalne, niefarmakologiczne dzięki, którym możemy pobudzać nasz układ odpornościowy.

Oto kilka ważnych zasad na wzmocnienie odporności:

Śpij 8 godzin dziennie

Śpij 8 godzin dziennie – pamiętaj o drzemkach, mają cudowną moc

zredukuj poziom stresu

Zredukuj poziom stresu – wyznacz priorytety, Ty i twoje zdrowie jest najważniejsze

Unikaj nikotyny oraz ogranicz spożywanie alkohol

Unikaj nikotyny oraz ogranicz spożywanie alkoholu – nie ufaj najnowszym technologiom, podgrzewacze nikotyny też są niezdrowe

Postaw na aktywność fizyczną

Postaw na aktywność fizyczną –napisz do nas, żeby dowiedzieć się jak ćwiczyć w domu, wyślemy linki do zajęć i aplikacji online

Stosuj zbilansowaną dietę

Stosuj zbilansowaną dietę – nie daj się zwariować, jedz to co lubisz ale w odpowiednich ilościach, unikaj fast foodów i słodyczy, pij naszego szota aby dostarczyć organizmowi witamin

My wiemy, że nasz szot to samo zdrowie płynące ze składników, które wykorzystujemy do jego produkcji:

Kurkuma

Kurkuma

To inaczej szafran indyjski, posiada silne związki lecznicze zwane kurkuminoidami. Najważniejszym z nich jest kurkumina – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Kurkumina ma zastosowanie przy udarach, chorobach Alzeihemera, w terapii zaburzeń osobowości czy depresji, w terapii i profilaktyce nowotworów. Ma właściwości pobudzające wydzielania żółci, działa antybakteryjnie i rozkurczowo. Ma również zastosowanie w leczeniu infekcji wirusowych. Pozwala na zahamowanie namnażania się wirusów, zapobiega powstawaniu i rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych. Wpływa na obniżenie cukru i cholesterolu we krwi. Pieprz Cayenne zastosowany w naszych szotach zwiększa jej wchłanialność.

Imbir

Imbir

Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Korzenie imbiru zawierają witaminę C, B1 i B2, witaminę E, A, K, kwas foliowy oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, żelazo i potas. Poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy, ponadto pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawiennym. Działa żółciopędnie i rozkurczowo. Łagodzi obrzęki związane z zatrzymywaniem wody w organizmie. Poprawia pracę mózgu, jego ukrwienie i dotlenienie.

Cytryna

Cytryna

Wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Jest źródłem beta karotenu, witamin z grupy B,E, potasu, sodu, magnezu i żelaza. Zawiera limonen – silny przeciwutleniacz, który ma właściwości przeciwnowotworowe.

Pomarańcza

Pomarańcza

Źródło beta karotenu. Olejek pomarańczowy ma właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne. Dostarcza dużo witamin z grupy B w tym kwas foliowy korzystny dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca. Obfituje w błonnik, który usprawnia przemianę materii.

Miód

Miód

Zawiera białka, które potrafią być naturalnymi antybiotykami. Dzięki nim miód potrafi niszczyć bakterie, wirusy czy grzyby. Zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt. A także witaminy : A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy i biotynę.

Pieprz Cayenne

Pieprz Cayenne

Bardzo ostra przyprawa wyrabiana z papryki, rolnej odmiany Cayenne ( kuzynki meksykańskiej odmiany papryczki a la peno ). Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie, proces odchudzania. Pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową, a także bóle reumatoidalne.

Działa:

  1. przeciwzapalnie – kapsaicyna hamuje działanie neuropeptydu odpowiadającego za stany zapalne i dlatego łagodzi objawy zapalenia stawów

  2. przeciwbólowo - łagodzi bóle głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej

  3. antynowotworowo – kapsaicyna hamuje podział i rozrost komórek nowotworowych

  4. wspomagająco – wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza opuchliznę błon śluzowych nosa, chroni przed zawałem i udarem. Obniża poziom cholesterolu, leczy wrzody przewodu pokarmowego. Wspomaga proces trawienia i likwiduje wzdęcia.